Down Under in een vogelvlucht
Door: Tom en Anneloes
Blijf op de hoogte en volg Anneloes en Tom
26 Juni 2013 | Australië, Cairns
We leven nog! We zijn niet opgegeten door de agressieve zoutwater krokodil, niet getrapt door het nationaal symbool de kangoeroe, niet aangevallen door een cassowarry, niet gebeten door 's werelds giftigste slangen en gelukkig ook niet door de irukandji/ box jellyfish of de Bull/ great white shark. Al deze 'gezellige' dieren leven in dit immense land en er staan regelmatig borden die je er op attenderen alert te blijven. Gelukkig geen gevaarlijke 'encounters' voor ons de afgelopen twee weken ;)!
We hadden ons er mentaal op voorbereid dat we twee weken droog brood en noodels zouden moeten eten aangezien we uit verhalen begrepen dat Australië belachelijk duur zou zijn. Al snel bleek dat we na Nieuw Zeeland wel wat gewend waren qua prijzen want het viel ons alles mee.
We vonden het jammer dat we Fiji moesten verlaten maar toen we eenmaal door Sydney liepen verdween dat treurige gevoel als sneeuw voor de zon. Wat een gave wereldstad! Het was onwerkelijk om vanaf de Harbour Bridge naar het Opera House te kijken. De stad deed ons een beetje aan New York denken. Groots, mooie parken maar ook veel gezellige wijken.
Het plan was om vanuit Sydney met een camper naar Cairns (in het noorden) te rijden maar door iedereen die we spraken werd dit, vanwege de tijd en de afstand, afgeraden. We hebben het advies uiteindelijk opgevolgd en zijn naar Cairns gevolgen om vervolgens daar een camper te huren (bij Apollo, geen aanrader) zodat we op ons gemak Queensland konden gaan verkennen.
We hadden gekozen voor een iets luxere variant vergeleken met onze Nieuw Zeelandse bus. Het was fijn om in de camper te kunnen staan en de koelkast was met dit warme weer ook geen overbodige luxe. De eerste dagen zijn we naar Townsville gereden. Hier hebben we een dag doorgebracht in een park waar we kennis konden maken met de fauna van Australië. Het was erg leuk om een ochtend te spelen met kangoeroes en koala's te kunnen knuffelen.
Vanuit Townsville zijn we een stuk de 'outback' ingereden om daar ook een indruk van te krijgen. Tijdens deze rit moesten we slalommen tussen de dode kangoeroes door wat na het plezier van die dag in het park wel erg naar was. Vanuit de 'outback' zijn we in een paar dagen tijd naar Port Douglas gereden. Dit is een gezellige badplaats boven Cairns. Vanuit hier hebben we het oudste regenwoud ter wereld bezocht: Daintree Rainforest. Dit klinkt spectaculairder dan het was maar goed we hebben het gezien! Op de terugweg van Port Douglas naar Cairns hebben we nog een stop gemaakt in Palm Cove, een leuk dorpje aan de kust en zeker het bezoeken waard.
Eenmaal terug in Cairns hebben we het hoogtepunt van onze trip door Australië geboekt namelijk een snorkeltour naar het Great Barrier Reef! Dit stond hoog op ons wensen-lijstje. Het was moeilijk om een organisatie te kiezen aangezien er elke dag tientallen boten uitvaren. Uiteindelijk besloten om toch voor een duurdere organisatie te gaan (Tusa). Achteraf bleek dit een goede keuze want de dag was perfect verzorgd. We zijn naar twee verschillende plekken gevaren en de onderwaterwereld was zeer indrukwekkend. We hebben naast honderden vissen ook een schildpad en haai gezien en met die laatste konden we zelfs een stuk mee zwemmen. Vanaf de boot hebben we nog een kleine walvis gespot wat de dag compleet maakte.
Naast alle mooie dingen heeft ook de situatie van de Aboriginals indruk op ons gemaakt. Deze inheemse bevolking doet het straatbeeld geen goed. Je kunt duidelijk zien dat de komst van de Engelsen en met hen de gemakken van de westerse wereld voor hen niet positief is geweest. Ze zijn bijna allemaal onverzorgd, dronken of onder invloed van iets anders. Het geld wat zij als hulp van de regering ontvangen lijkt dus te worden besteed aan de verkeerde dingen. We gingen er stiekem vanuit dat er vast een groot deel Aboriginals nog steeds in harmonie met de natuur leeft maar na het opgezocht te hebben blijkt dat er naar schatting nog minder dan 15% van de 500.000 Aboriginals op deze wijze leeft. Een doel van deze reis is om o.a. te leren over verschillende culturen en daar horen dit soort dingen helaas ook bij.
De afgelopen twee dagen hebben we op Bali doorgebracht en over een paar uur vertrekt ons vliegtuig naar Sulawesi. Het komende half jaar gaan we in Azië doorbrengen en daar kijken we ontzettend naar uit!
26 Juni 2013 - 07:15
Maarten:
Ja, het is er weer één - een top verslag!
Op naar Azië. Houden jullie een beestenlijst bij? Schiet namelijk lekker op zo..... -
26 Juni 2013 - 08:47
Jolijn:
Heerlijk om zo op de vroege ochtend jullie verhaal te lezen! Geniet van Azie de komende maanden! Ik ben erg benieuwd naar Sulawesi! XXXX -
26 Juni 2013 - 09:45
Anja:
Mooi verhaal weer! Nu naar Sulawesi ben ik ook erg benieuwd naar!
Liefs -
26 Juni 2013 - 10:24
Finse Nicht Chantal:
Heej lieverds!
Leuk om in een iets meer 'Westerse' omgeving door te brengen voordat jullie weer naar een 'onbekendere' uithoek van de wereld gaan! :)
Blijf genieten van alles, dan blijven wij van de verhalen genieten!! -
26 Juni 2013 - 18:21
Hans , Rietje:
Weer een stuk wereld dat we (nog ) niet kennen. Azië zal je weer heel nieuwe ervaringen brengen. Bedenk dat als er begrijpend ja wordt geknikt , men het niet altijd al eens is.
Geniet van nog een mooi half jaar . Wij keren binnen een paar dagen terug naar ons koude kikkerlandje!!!! -
26 Juni 2013 - 22:48
Tante Sas:
Tja, aan die fotoruimte gaan we natuurlijk wat aan doen. Want al die mooie verhalen mogen geillustreerd worden met mooie foto's. Daar kunnen we zo van genieten!
Goede reis verder!
Dikke knuffel, tante Sas -
29 Juni 2013 - 19:22
Oom Frank:
Wil ik extra fotoruimte regelen, zie ik dat jullie die - inmiddels - al hebben. Krijg ik natuurlijk nog meer slangen te zien ....... En nu weer een beetje richting evenaar. Benieuwd naar jullie volgend relaas. -
01 Juli 2013 - 09:13
OMA:
Lieve twee,Allereerst bedankt voor de lieve kaart uit Sidney.Was echt een verrassing.Naast veel mooie dieren zijn jullie ook geconfronteerd met dode kangeroes.Jammer,dat het regenwoud tegenviel,maar jullie onderwatertour heeft veel goed gemaakt.Nog een week en jullie ontmoeten Anja en Karel.Wat een weerzien zal dat zijn.Geniet van alles wat er op jullie weg komt en wij genieten van jullie verhalen.
Veel liefs en een stijve pakkerd OMA -
14 Juli 2013 - 11:10
T.ing:
Hoi lieve Tom en Anneloes,
n beetje n late reactie van mij, maar reken maar dat ik veel aan jullie denk!
Wat n heerlijke tijd daar in Australië! Veel gezien en gedaan...
En wat n schitterende foto's!
Gaat weer heel anders zijn, nu in Azië.
Dit keer een feest van herkenning en toch ook vast wel van nieuwe indrukken.
En natuurlijk het weerzien met Tom z'n ouders!
Lieverds, geniet met volle teugen.
Ik geniet vanuit de verte mee! <3