Het Chileense stadsleven
Door: Tom en Anneloes
Blijf op de hoogte en volg Anneloes en Tom
06 Maart 2013 | Chili, Santiago de Chile
Er werd ons verteld dat Valdivia een studentenstad is en dat gegeven trok ons wel. Na al die kleine dorpjes waren we wel toe aan een bruisende stad. Bij aankomst bleek dat we met onze neus in de boter zouden vallen want we waren precies op de juiste dagen in de stad om het jaarlijkse festival 'Noche de Valdivia' mee te maken. Tijdens dit festival vieren ze de verjaardag van de stad. Maar voor het zover was hadden we eerst een paar dagen de tijd om de stad te leren kennen. De centrale plek in Valdivia is de vis en fruitmarkt, hier is het de hele dag druk. Dit komt niet alleen door de goedkope en bijzondere vis die je er kunt kopen maar ook door de zeeleeuwen die zich direct achter de markt hebben gehuisvest. In Puerto Madryn hebben we een hele dag in de bus gezeten om ze te zien en hier kwamen we ze op straat tegen. Je kunt je voorstellen dat dit voor toeristen een leuke attractie is.
Valdivia ligt 18 km uit de kust, met de bus ben je er binnen een half uurtje. Wij hadden bedacht om ook lekker een dag naar het strand te gaan maar toen we daar aankwamen was er van de zon niets meer te zien. We zaten eigenlijk een beetje te balen op een rots toen er ineens een paar dolfijnen voorbij zwommen (10 meter uit de kust). Er waren er zoveel dat het ons gelukt is om een vin te fotograferen. Deze unieke gebeurtenis maakte de dag direct weer goed.
Op de dag van het festival viel de regen met bakken uit de lucht. En tja, wat doe je op een regenachtige middag in Chili? Natuurlijk, bier proeven! Net buiten het centrum bevindt zich namelijk één van de betere bierbrouwerijen van Zuid-Amerika: de brouwerij van Kunstmann. We hadden al eerder gemerkt dat er veel Duitse invloeden zijn in Chili maar om ineens in een biergarten te zitten is toch wel apart. Achteraf bleek dat het goed was dat we 's middags al een biertje hadden gedronken want op het festival was geen alcohol te krijgen. Het was verreweg het raarste feest dat we ooit hebben meegemaakt. Er waren ontzettend veel mensen en eetkraampjes. Op de rivier was een optocht van boten gaande. Dit klinkt leuker dan dat het was, het viel totaal in het niet bij de carnavalsoptochten die wij kennen. Verder gooide iedereen elkaar onder met confetti en het liefst recht in je gezicht. Rond 23.00 uur werd er uit het niets heel erg veel vuurwerk afgestoken. Na het vuurwerk ging iedereen naar huis en was het feest afgelopen. We kunnen niet zeggen dat we het een leuk festival vonden maar een beleving was het wel!
Per bus zijn we van Valdivia naar Santiago gereisd. Santiago is de hoofdstad van Chili. Deze stad ligt op 522 m hoogte in de laagvlakte die zich tussen het Chileense kustgebergte en de Andes uitstrekt. In deze wereldstad hadden we een appartement geboekt en dit bleek een lot uit de loterij. Er stonden allemaal lekkere dingen ter welkom, het was brandschoon maar bovenal lag het midden in het centrum. Het enige minpunt was dat het zwembad binnen was. Met 33 graden is het wel lekker om buiten te kunnen zwemmen maar dat is natuurlijk een gigantisch luxeprobleem!
In Santiago hebben we ons eigenlijk geen moment toeristen gevoeld. We hadden erg snel onze draai gevonden in deze relaxte stad. Overdag liepen we door de vele gezellige wijken of namen we een kijkje bij bezienswaardigheden. Op de markt kochten we lekkere verse ingrediënten om 's avonds mee te koken en in de kroeg dronken we Terremotos (chileens drankje) met de locals. Aangezien het alle dagen rond de 30 graden was zijn we ook twee keer gaan zwemmen op de Cerro San Cristoban. Dit is een berg midden in het centrum waar ze twee zwembaden op gemaakt hebben. Santiago is eigenlijk in tweeën verdeeld. Het gedeelte links van de Cerro San Cristoban is het gedeelte met de normale maar ook de minder bedeelde inwoners. Hier is wel het oude centrum met de regeringsgebouwen, bekende pleinen en musea. Het gedeelte rechts van de berg is het nieuwe Santiago. Hier vind je gigantische nieuwe torens, winkelcentra en villa parken. Hier wonen dan ook voornamelijk de rijkere inwoners van Santiago. De stad is dus zeer veelzijdig en daardoor voor Anneloes een prima plek om 26 te worden! Haar verjaardag hebben we goed gevierd. Om 00.00 uur begonnen we met bubbels en een taartje. 'S ochtends had Tom een verjaardagsontbijt geregeld aan een versierde tafel en aan het eind van de dag zijn we wederom naar Cerro San Cristoban gegaan. Dit keer niet om te zwemmen maar om een bezoek te brengen aan het beeld Virgen. Dit is een gigantisch Mariabeeld en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en in ons geval ook een prachtige zonsondergang. 'S avonds zijn we gaan eten in de sfeervolle wijk Barrio Lastarria. Tijdens het diner trokken we de conclusie dat ons verblijf in Santiago op het goede moment kwam. Het was heerlijk om weer even alles voor onszelf te hebben en dat ook nog eens in een stad waarin we ons direct thuis voelden.
Vanavond pakken we onze tassen weer in. Morgenmiddag vertrekt onze bus naar Mendoza. We zijn erg benieuwd naar de rit, dit schijnt weer een erg mooie te worden. In Mendoza hebben we voor 2 nachten een hostel geboekt. Vrijdag gaan we naar Posada Cavieres Wine Farm (20 km buiten het centrum van de stad) om voor het eerst sinds lange tijd weer onze handen uit de mouwen te steken!
Zoals ze hier zeggen: ciao!
06 Maart 2013 - 08:00
Chantal Van Eijnatten:
Heej lieve lieverds!
Allereerst Anneloes nogmaals gefeliciteerd met je verjaardag! En fijn te lezen dat jullie die dag zo mooi besteed hebben :)
Ook hebben jullie je voor de rest weer goed geamuseerd en mooie dingen gedaan. Blijf genieten van alles wat op jullie pad komt - geniet van moeder aarde en haar bewoners!!!
Dikke kus vanuit Finland! -
06 Maart 2013 - 08:16
Oom Frank:
Goh, ben ik echt de eerste deze keer ?
Weer een geweldig verhaal uit het verre Chili. Fijn dat jullie de verjaardag zo leuk hebben kunnen vieren want ik weet uit ervaring dat dat toch wel vreemd is, zo ver van huis. Alvast veel succes gewenst bij jullie "werkweken" in de wijngaard. -
06 Maart 2013 - 09:58
Ilse Franckaert:
Lieve Loes en Tom!
Nogmaals van harte Loesje, klinkt als een super verjaardag, die zul je niet zo snel vergeten. Verder klinkt het ook allemaal heerlijk. Weer genoten van jullie verhaal en de foto's, ziet er toch wel jaloersmakend uit hoor ;) Enjoy!
Liefs ilse -
06 Maart 2013 - 10:32
Kitty:
Lieve Tom en Anneloes,
Allereerst Anneloes van harte proficiat met je verjaardag. Inderdaad zul je deze verjaardag nooit meer vergeten!
Wat een fantastisch verhaal schrijven jullie weer. Met de, ook geweldig mooie, foto's krijg je een heel goed beeld van wat jullie allemaal meemaken. En dat is niet niks!!
Ik wens jullie veel succes in de wijngaard, ik hoop dat jullie weer wat bij kunnen tanken, wat waarschijnlijk wel nodig zal zijn.
En verder, blijf vooral genieten!
Liefs, Kitty -
06 Maart 2013 - 14:31
Marja En Thomas:
Hallo Anneloes en Tom,
Allereerst Anneloes: van harte gefeliciteerd met je verjaardag!! 26, een pracht leeftijd om de wereld rond te trekken. En wat een plezierige verhalen om te lezen. Zo is het net of we zelf ook een beetje meereizen en meegenieten.
Veel succes verder met jullie tocht en werk ze met plezier de komende weken.
Marja en Thomas -
06 Maart 2013 - 14:41
Cuun:
Lieve Anneloes en Tom,
Natuurlijk ook vanuit Driehuis alsnog van harte met je verjaardag! Een goed nieuw levensjaar gewenst. Wat heerlijk om jullie reisverslagen te lezen! Hier begint het voorzichtig lente te worden; alles zo vol belofte.
Geniet lekker daar; wij genieten op afstand mee!
Een hele dikke kus,
Cuun -
06 Maart 2013 - 18:41
Hans En Rietje :
Lieve mensen,
Welk een fantastische reis beleven jullie, we reizen een beetje mee soms herkennen we iets. Prachtige foto's. Laat vooral de plaatjes, geuren en kleuren in je hoofd en ziel beklijven.
Liefs Hans en Rietje -
06 Maart 2013 - 23:18
Hans,rietje:
Vandaag jullie tocht naar Mendoza bekeken en gezien dat ik in mijn commentaar van 21-02 nog een verkeerde naam gebruikt heb. Waarschijnlijk komen jullie via Ruta 7 naar Mendoza en gaan dan bij las cuevas en El Christo Redemptador Argentinië weer binnen. Een prachtige
tocht. Voor daarna werk ze. Groet HR -
07 Maart 2013 - 19:51
Floris:
Mooie foto's en anneloes gefeliciteerd -
10 Maart 2013 - 12:26
Margriet Niuijten:
Hallo stoere reizigers, Jef en ik waren wat achter met het lezen van jullie verslagen. Gisteren gezellig bij Anja en Karel gegeten met alle Nuijtens + aanhang. Anja had weer geweldig gekookt. Uitgebreid over jullie gehoord. Vandaar mijn reactie. Prachtig die verhalen en foto's. Dat jullie enorm genieten is heel goed te lezen, liefs Jef en Margriet -
10 Maart 2013 - 14:09
Ineke:
Tni&casema.nl -
10 Maart 2013 - 14:21
Ineke Christiaansen:
Nou daar gaat toe dan ik ben hier niet goed in en schrijf ook alles aan elkaar maar wat hebben jullie het geweldig daar in dat verre land hiep hiep voor jou Annelies ik ben altijd maar gewoon in Ulvenhout jarig ik ga jullie gauw een keertje bellen o nee dat heet anders facetimen of zoiets hrt ga jullie goed en tot de volgende keer genieten!groetjes ineke -
10 Maart 2013 - 15:13
Ineke:
Nou daar gaat tie dan ik ben hier niet goed in en schrijf ook alles aan elkaar maar wat hebben jullie het geweldig daar in dat verre land hiep hiep voor jou Anneloes ik ben altijd maar gewoon in Ulvenhout jarig ik ga jullie gauw een keertje bellen o nee dat heet facetimen of zoiets het gaat jullie goed en tot de volgende keer. Genieten! Groetjes Ineke -
11 Maart 2013 - 09:44
Oma:
Lieve Twee,
Wat een heerlijke en onvergetelijke verjaardag.Enorm om zomaar zeehonden in de stad te zien.En niet te ver geten de dolfijnen.Daar moet je hiervoor naar Harderwijk.Als ik het goed heb zijn jullie nu aan het werk op de Wine farm.Ben benieuwd naar het volgende verslag.Heel veel succes en liefs OMA