Wijn en werken
Door: Tom en Anneloes
Blijf op de hoogte en volg Anneloes en Tom
05 April 2013 | Argentinië, Maipú
Na een maand radiostilte (het beviel zo goed op de wijnboerderij dat we hebben besloten langer te blijven) hierbij weer een bericht uit Argentinië.
In ons vorige verhaal gaven we aan dat we benieuwd waren naar de reis van Santiago naar Mendoza... Dit bleek inderdaad een mooie maar vooral lange rit te zijn! Aangezien er wegwerkzaamheden waren was er maar één wegdeel begaanbaar. Het ene deel van de dag mocht het verkeer van Argentinië naar Chili erover en het andere deel andersom. Dit leverde dus al een aantal uur vertraging op. Eenmaal bij de grens werd ons geduld wederom op de proef gesteld en werd er gelijk getest hoe stressbestendig we zijn. We bleken namelijk een papiertje te missen en de dame van de internationale politie vertelde ons doodleuk dat we daardoor Chili niet mochten verlaten. Daar stonden we dan.. Het meisje voor ons had de rij ook al huilend verlaten dus de moed zakte ons in de schoenen. We moesten de rij uit en zijn toen maar naast het raampje van de dame in kwestie gaan staan en hebben zo zielig mogelijk gekeken en haar gesmeekt te zoeken naar een oplossing. Uiteindelijk wilde ze voor ons in het systeem kijken en daar bleek te staan dat alles in orde was. We kregen alsnog de juiste stempel en mochten Argentinië binnen! Die enorme vertraging kon ons op dat moment niets meer schelen.
Na een twee relaxte dagen in Mendoza hebben we op 8 maart de bus naar het plaatsje Maipu gepakt. Vanaf hier was het nog 7 kilometer naar Posada Cavieres, de wijnboerderij waar we als vrijwilliger zouden gaan werken. Hier werden we hartelijk ontvangen door Hans, de eigenaar. Hans is een Belg (37) en nu 9 jaar samen met Alina (34) een Argentijnse vrouw. Samen hebben ze twee kinderen: Anton (6) en Ian (2). Zes jaar geleden zijn ze begonnen met het opknappen van een oude boerderij en momenteel is dit een goed lopende Posada. Er zijn drie kamers. Verder bieden ze een uitgebreid ontbijt en hebben ze een kleine kaart voor het diner. Posada Cavieres is uniek omdat er veel persoonlijk aandacht is voor de gasten en het daarnaast midden op de wijnroute ligt. Mendoza staat namelijk bekend als goede wijnstreek en veel toeristen komen hierheen om op de fiets van wijnboerderij naar wijnboerderij te gaan.
Hans en Alina wonen in een huisje met daaraan een grote schuur. Hierin hebben ze een slaapkamer, badkamer en keukenblok geplaatst en daar konden wij gebruik van maken. In het eerste gesprek werd duidelijk dat we een aantal standaard dagtaken zouden krijgen: helpen bij het ontbijt, het zwembad schoonmaken, de planten water geven, het gras maaien, de hulp Engels leren, de hond eten geven, gasten helpen en fietsen onderhouden. Daarnaast zouden we elke dag kijken wat we nog meer konden doen. Op onze eerste werkdag moesten we zelf per fiets de wijnroute afleggen en bij alle bodega's (wijnhuizen) wat proeven zodat we de gasten van informatie konden voorzien. Toen we dat hoorden dachten we al dat het prima weken zouden worden en niets bleek minder waar. Na een paar dagen voelde het al ontzettend vertrouwd. We vonden het zelfs niet vervelend om weer een wekker te moeten zetten. Werken op deze plek voelt niet als werken. Elke dag was anders en we hebben allerlei dingen gedaan die we beide nooit eerder gedaan hebben. Een paar voorbeelden hiervan: wijnflessen etiketteren, op een tractor rijden, helpen bij het maken van de juiste blend, meedenken over de uitbreidingsplannen van de Posada, wegwijsborden maken, het zwembadhek schilderen, asados (bbq's) verzorgen voor gasten, kilo's jam en liters fruitsap maken en natuurlijk oogsten! Over ongeveer een jaar is er een echte Argentijnse Malbec te koop mede door ons geplukt.
Aangezien we samen met Hans, Alina en de kinderen onder één dak woonden en ze ons veel verantwoordelijkheden gaven voelde het niet alsof we een simpel vrijwilligersbaantje hadden maar meer alsof we samen de Posada runden. Daarnaast was dat samen leven ook gewoon heel erg gezellig! We hebben veel samen gekookt (en typische Argentijnse gerechten leren maken) en natuurlijk veel wijntjes gedronken. Maar ook deden we samen boodschappen, zijn we mee geweest naar een kinderfeestje en hebben we met zijn allen eieren geschilderd en gezocht met Pasen. Daarnaast zijn we ook een aantal keer met zijn tweeën thuis gebleven zodat Hans en Alina iets leuks met de kids konden gaan doen. We ontvingen dan ook de gasten en voorzagen ze van informatie. Af en toe hebben we ook op Anton en Ian gepast zodat ze er samen op uit konden. Op onze vrije dagen/ middagen pakten we de fiets om bij een Bodega een wijntje te gaan drinken. Verder zijn we samen met Hans een keer naar natuurlijke warm waterbaden in de plaats Cacheuta geweest en heeft hij ons meegenomen op een tour door de bergen. Deze tocht ging via Uspallata en Puente del Inca naar Cristo Redentor. Deze laatste plek ligt op 4000m hoog aan de grens bij Chili.
Als dank voor onze hulp hebben Hans en Alina ons een etentje aangeboden in Club Tapiz. Dit is één van de betere restaurants in de omgeving. Gisteravond hebben we hier heerlijk gegeten en geproost op een zeer geslaagde tijd in Maipu. Want na een maand kunnen we zeggen dat Posada Cavieres voelt als thuis. We hebben dan ook een dubbel gevoel bij het afscheid. We kijken er naar uit om onze reis voort te zetten maar we zullen Hans, Alina en de kinderen gaan missen. Het positieve aan dit gevoel is dat we weten dat we er twee goede vrienden en een thuis in een Argentinië bij hebben!
Vanavond nemen we de bus naar Salta. Hier zullen we twee nachten verblijven om vervolgens door te reizen naar Bolivia. We houden jullie op de hoogte van onze belevenissen!
05 April 2013 - 21:43
Tante Sas:
Het is inderdaad lange tijd stil geweest en we hebben ons geregeld afgevraagd hoe het jullie vergaat. Maar nu lezen we dat jullie het errug druk hebben gehad met jullie werk-dat-geen-werk is.
Het klinkt allemaal heel leuk en het lijkt me op jullie lijf geschreven! Op naar het volgende tussenstation; blijf genieten en lachen (en zielig doen wanneer dat even beter uitkomt)!
Wij zijn er een weekendje uit met z'n tweeen, helemaal naar Rockanje! Daar verblijven we ook twee nachten en reizen dan weer terug in zuidelijke richting. Ook genieten dus.
Knuffels van tante Sas en oom Frank xx -
05 April 2013 - 21:46
Mam:
Wat een fantastische weken hebben jullie daar met z'n allen beleefd.
Voor jullie allemaal nieuwe ervaringen en voor Hans en Alina twee super-hulpen!
Om nooit meer te vergeten.....
Nu weer verder met jullie avontuur.
Veel liefs -
05 April 2013 - 21:53
Oom Frank:
Ik mis jullie feestje voor de nieuwe paus, of moet dat nieuws nog doordringen daar ? Zoals hier laatst gezegd werd : een Argentijnse als koningin van Nederland, een Argentijn als paus van Rome ....... jammer dat de Falklandeilanden nog steeds Brits zijn.
Veel plezier daar ! -
05 April 2013 - 22:29
Chantal:
Heeeeeeeeej lieve nicht en 'neef'!
Mijn god wat ben ik trots op jullie en ook een tikkeltje jaloers, om wat jullie allemaal mogen beleven en zo 'eventjes' doen. WAUW WAUW WAUW!!!
Blijf genieten lieverds, iets anders kan ik niet zeggen :) Het leven is mooi en zit vol prachtige, waardevolle momenten/gebeurtenissen/ervaringen - dat blijkt ook uit jullie wereldreis!
Liefs vanuit zonnig maar fris Rauma,
Chantal -
06 April 2013 - 11:45
Kitty:
Lieve luitjes,
Wat een leuk verhaal is het weer zeg! Ik kan me voorstellen dat jullie het daar heerlijk hebben gehad. Wat zullen jullie dat missen. Leuke mensen en enige kinderen zo te zien. En dat weer ook hè, heerlijk, op de foto's te zien. Is het erg warm? Ja, en nu weer door....
Maar niet getreurd, wie weet wat jullie allemaal nog meer gaan beleven. Tot nu toe is alles fantastisch toch? Even dat oponthoud aan de grens zijn jullie vast alweer vergeten.
Bolivia zal weer heel anders zijn.
Ineke en ik zijn even een weekje naar de zon geweest, het ijskoude Nederland ontvlucht. Het was zalig, hoewel het weer daar ook een beetje van slag was. Maar we hebben genoten. Mooi hotel, all inclusive, zee, strand, prima formule. Nu maar hopen dat het hier ook lente wordt.
Lieve mensen, een heel goede reis en ga door met genieten!
Groetjes, Kitty -
06 April 2013 - 19:38
Caroline Evers:
Hoi lieve Anneloes en Tom,
Wat een prachtig verhaal en wat een leuke foto's allemaal! Geweldig om zo op een wijnboerderij te werken en dat ze jullie het gevoel gaven echt samen de boerderij te runnen. Jullie zullen vast over een hele tijd terug gaan naar deze Argentijnse vrienden.
Hier alles goed. Bart-Jan stond gisteren aan de deur om dvd's af te geven. Het gaat echt goed met hem. Fijn om te zien! Ik ga over 3 weken met 2 vriendinnen naar China, kei spannend omdat we zonder begeleiding gaan, maar daar weten jullie alles van. Leve het avontuur, toch!?
Geniet nog van de volgende etappe. Heel veel groetjes van ons allemaal!
Wim, Anne, Maud en Caroline -
07 April 2013 - 11:40
Maarten En Patricia:
Ow ow ow wat een top verhaal en de foto's maken het alleen nog maar 'erger'. Jullie hebben het goed! En dat is mooi! We horen graag tzt waar we deze wijn kunnen kopen. In NL heeft het weer eindelijk besloten zich te gaan gedragen naar het jaargetij dwz zeggen zon, de warmte laat nog even op zich wachten. Maar je weet het in NL zijn we al snel verwend qua zon.......
(maarten) Vrijdag nog op stap geweest met Mr. Harm, vader in spe en Baas in Den Haag, de details zal ik jullie besparen.
We zijn erg benieuwd wat jullie nog meer mogen gaan beleven.
08 April 2013 - 09:45
Oma:
Na de beelden,die ik op het tablet van je moeder heb gezien was het verhaal van jullie heel indringend,omdat ik het helemaal voor me zag.Wat een geweldige ervaring.Dit hadden jullie waarschijnlijk niet verwacht toen jullie de afspraak maakten.Een hele nare ervaring bij de grens,maar gelukkig is het goed gekomen.Dat waren benauwde momenten.Ik ben benieuwd naar de volgende belevenissen.Heel veel liefs OMA -
08 April 2013 - 22:24
Tante Sas:
Wat een prachtige foto's !!
Groetjes en xx -
09 April 2013 - 10:18
Ineke:
Als ik de reacties van de mensen lees is het allemaal her zelfde we zijn hier met het snertweer met zun allen heel erg jaloers op jullie maar we gunnen het !!!!! Ik hoop dat het zo blijft gaan genieten genieten genieten!!!!! -
19 April 2013 - 15:32
Marja En Thomas:
We hebben jullie verslag weer met veel plezier gelezen en nu de fotootjes goed bekeken. Dat gaat in Frankrijk een stuk moeilijker, vandaar deze wat late reactie. De bodega di Tomasso sprak ons bijzonder aan. Wij kunnen ons voorstellen dat jullie op de wijnboerderij met veel plezier hebben gewerkt. Hopelijk verloopt de rest van jullie reis ook zo voorspoedig. Succes verder en liefs van Marja en Thomas. -
20 Mei 2013 - 20:05
Bas Kuilboer:
Beste Loes en Tom,
Ik zou graag deze zomer op een wijnboerderij willen werken. Door een beetje google werk, kwam ik bij jullie mooie waarbenjij.nu site terecht. Jullie hebben mij erg enthousiast gemaakt over deze specifieke boerderij! Ik vroeg me af of jullie misschien de contactgegevens van Hans en Alina voor mij hebben. Daar zouden jullie mij een groot plezier mee doen!
Heel veel plezier met jullie reis verder.
Groeten,
Bas Kuilboer -
22 Mei 2013 - 23:14
Anneloes:
Hoi Bas,
Aangezien je geen contactgegevens hebt achtergelaten weet ik niet hoe ik je kan bereiken. Ik hoop dat je dit bericht leest. Het emailadres van Hans en Alina is posada@caviereswines.com. Tijdens onze zomer is het daar winter, misschien handig om rekening mee te houden.
Succes!
Groeten, Anneloes